Kriptovaluta Stellar i njezine mogućnosti – kako i zašto je nabaviti?

Kriptovaluta Stellar i njezine mogućnosti – kako i zašto je nabaviti?

Unatoč pucanju mjehura 2018. godine i brojnim komentarima koji predviđaju njegov kolaps, tržište kriptovaluta i dalje se dinamično razvija, a altcoini koji na njemu funkcioniraju i dalje iznenađuju. Posljednje “otkriće” koje je privuklo pažnju mnogih korisnika i investitora je platforma Stellar i njezini tokeni, Stellar Lumens.

Stellar… kriptovaluta drugačija od svih?

Stellar je platforma zasnovana na blockchainu na kojoj možete razmjenjivati valute, usluge, proizvode i još mnogo toga. Transakcija je gotovo trenutna, a trošak je jako mali. Kriptovaluta Stellar Lumens je token koji se na stranici koristi kao posrednik u razmjeni. Posjedovanje nekoliko jedinica na računu također je jedini uvjet za izvršenje transakcije.

Stellar je prilično jedinstven ne samo zbog svoje brzine i skalabilnosti, već i zato što je lako dostupan i velikim korporacijama ili bankama, kao i pojedinačnim korisnicima. Zahvaljujući ovoj širokoj ciljnoj skupini, Stellar se može koristiti na mnogo različitih područja. Nije ni čudo što je popularan predmet za potencijalne korisnike i investitore svih razina.

Počeci i rezultati

Stellar su 2014. stvorili programer Jed McCaleb, poznat po radu na Rippleu i Joyce Kim, odvjetnica specijalizirana za investicijsko pravo. Zajedno su osnovali neprofitnu organizaciju pod nazivom Stellar Development Foundation. U pokretanju ovog projekta i organizacije jako im je pomogao zajam od CEO Stripe Patricka Collinsona u iznosu od 3 milijuna dolara. Kao rezultat toga, uspjeli su razviti open-source protokol Stellar koji omogućava razmjenu novca, proizvoda i usluga širom svijeta gotovo odmah i uz minimalne troškove. U početku se platforma temeljila na Ripple protokolu koji je napisao McCaleb, no već 2015. zamijenjen je na Stellar Consensus Protocol, koji više odgovara zahtjevima i potrebama platforme.  Zatim je 2016. godine implementiran Lightning Network koji je značajno ubrzao tempo izvršavanja transakcija i poboljšao skalabilnost cijele mreže.

Projekt je bio uspješan i od tada se neprestano razvija, zadržavajući pritom niske transakcijske troškove i laku dostupnost svim zainteresiranim stranama. Jedna transakcija trenutno košta samo 0,00001 XLM (Stellar Lumens) ili približno 0,00000296 USD. Međutim, kako bi se izbjeglo preopterećenje mreže, njezino korištenje za stvaranje previše računa ili masovno širenje neželjene pošte, uveden je minimalni iznos koji mora biti dostupan u novčaniku kako bi se omogućilo izvršenje transakcije. Iako nije visok (samo 1 XLM), može potencijalne prevarante odvratiti od otvaranja više računa za manipulaciju mrežom.

Trenutno je Stellar jedna od najpoznatijih kripto valuta i nalazi se u prvih 10 po kapitalizaciji. Praktični aspekt platforme čini cijenu Stellar Lumens prilično stabilnom u usporedbi s coinima, tj. kriptovalutama namijenjenim izravno kao zamjena za tradicionalne valute, pa čak i ostale tokene.

Isplativo ulaganje?

Od samog početka Stellar je trebao služiti kao platforma na kojoj će biti moguće prenijeti sredstva, jeftino, lako i brzo, čak i na drugi kraj svijeta. Stoga su stalni razvoj i stjecanje novih partnera širom svijeta osnova strategije Stellar Development Foundation. Stoga je krajem 2017. godine zaklada uspostavila suradnju s nigerijskim SureRemitom, a na samom početku 2021. godine ministar digitalne transformacije Ukrajine najavio je partnerstvo sa SDF-om u transformaciji ukrajinske digitalne infrastrukture.

Svaki novi partner koji Zaklada stekne čini platformu globalnijom, praktičnijom, dostupnijom i građanima i raznim tvrtkama ili korporacijama. Ne čudi onda što korištenje i zanimanje za platformu i Stellar Lumens raste. Štoviše, Stellar privlači ne samo potencijalne partnere ili korisnike, već i privatne i profesionalne investitore. Stoga se postavlja sve više pitanja o tome gdje i kako nabaviti XLM jedinice.

Nabavka…

Stellar Lumens ne žele samo investitori, koji se nadaju povećanju cijene, već i potencijalni korisnici. Treba imati na umu da platforma još uvijek zahtijeva barem jedan Lumen u novčaniku u cilju izvršenja bilo kakve transakcije. Stoga je zanimanje za jedinice XLM veliko. Kao rezultat toga, sve više mjesta uključuje ove tokene u ponudu.

Najpopularnije mjesto za nabavku raznih coina, altcoina i tokena su kriptoburze. Te su platforme prvo mjesto koje posjećuju kripto entuzijasti zainteresirani za nabavku novih jedinica, što ih neslužbeno čini “zadanim” načinom kupnje kriptovaluta. Točan popis kriptoburzi na kojima se Stellar Lumens može kupiti dostupan je na službenoj stranici SDF-a.

Međutim, treba imati na umu da trgovanje na kriptoburzi zahtijeva posjedovanje odgovarajućeg novčanika. Zbog svojih karakteristika, Stellar ima nešto veće zahtjeve povezane s e-novčanikom od većine kriptovaluta. Stoga nisu svi novčanici možda prikladni za pohranu ovih specifičnih jedinica, što može biti posebno težak zadatak za početnike koji možda ne znaju odabrati i osigurati svoj račun na platformi kriptonovčanika.

Srećom, postoje načini kako početnik može nabaviti jedinice i lako i sigurno zaobići taj problem.

Paket Stellar, odnosno paket s kriptovalutom

Jedan od takvih pristupa je uporaba Obrazovnog Paketa Stellar, koji sadrži mnogo korisnih materijala za učenje za početnike. Sadrže ne samo jednostavno predstavljeno znanje o kriptovalutama, njihovoj povijesti i primjenama općenito, već i mali bonus u obliku nekoliko XLM jedinica, osmišljenih kako bi pomogli amaterima u stjecanju znanja i korištenju teorije u praksi.

Zahvaljujući ovom proizvodu, ljudi zainteresirani za korištenje Stellara, kao i temu kriptovaluta, mogu dobiti potrebno znanje. Ovo znanje će im pružiti čvrstu, sadržajnu osnovu, zahvaljujući kojoj će bolje razumjeti svijet kriptografskih valuta i moći će se sigurnije kretati kroz tržište kriptovaluta, koristeći i ulažući u razne coine i tokene.

Uz to, besplatne jedinice iz paketa omogućuju sigurnu nabavku tokena koje bi inače bilo teško pohraniti i osigurati. Proizvođač Paketa Stellar nudi mogućnost prijenosa bonusa na račun e-novčanika koji je on stvorio. Na taj način proizvođač može osloboditi kupca obveze da sam pronađe i osigura novčanik. Tako početnik investitor na jednostavan i siguran način može doći do svojih prvih sredstava i potrebnog znanja.

Isplati li se? Naše mišljenje o paketu stellar

Zbog svoje globalne prirode i široke, praktične upotrebe, Stellar je definitivno jedan od najzanimljivijih tokena dostupnih na današnjem tržištu. Nije ni čudo što stječe sve veću popularnost među investitorima, korporacijama, korisnicima, pa čak i predstavnicima države. Globalni aspekt platforme, niski troškovi i jednostavnost korištenja znače da Zaklada nema problema u pronalaženju novih partnera u različitim dijelovima svijeta, nudeći svoje usluge sve široj publici. Zahvaljujući tome, može se slobodno reći da je to vrlo perspektivna platforma koja već dugi niz godina ima šansu za veliki međunarodni uspjeh i stabilan rast.

Bez obzira na razinu znanja na temu kriptovaluta, vrijedi se zainteresirati za Stellar i nabaviti ga putem burze ako ste malo iskusniji ili pomoću Paketa Stellar ako ste amater. Mišljenja o platformi Stellar ili tokenima Stellar Lumens nadmoćno su pozitivna, a Stellar Development Foundation neprestano razvija svoje djelo i stječe nove partnere. Zato treba već danas prepoznati funkcionalnost Stellar i sudjelovati u projektu koji ima priliku izazvati revoluciju u području financija na cijelom svijetu.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *